Als geluid je vijand wordt...

John van Loon brengt deze maand zijn nieuwe muzikale levenswerk uit. Aan dit album heeft hij in totaal zeven jaar gewerkt. Niet omdat het creatieve proces zo moeizaam ging, maar omdat hij als componist, producer en zanger last kreeg van hyperacusis en het project daardoor noodgedwongen vijf jaar stil lag.

Deze overgevoeligheid voor geluiden kreeg hij omdat hij te geconcentreerd had gewerkt aan het afmixen van de muziek. Hij hoorde zelfs de wimpers van zijn partner langs elkaar bewegen. De aandoening ontwikkelde zich dusdanig, dat hij geen enkel geluid meer kon verdragen.  Een glas op de tafel zetten, zorgde voor een acute pijnscheut. Om onverwachte geluiden en pijn te vermijden, bleef hij het liefst binnen en stopte (tijdelijk) met zijn vaste baan. Zang en muziek verbande hij uit zijn leven – voorgoed, dacht hij.

Bijkomende symptomen zoals tinnitus (gepiep en geruis) en het tensor timpani syndrome (ploppende oren door stress) gaven hem het idee dat zijn gehoor nooit meer in orde zou komen.

Dankzij angstmedicatie en oordoppen kon Van Loon na enkele maanden behoedzaam maar intensief op zoek naar een behandelmethode voor deze ernstige gehooraandoeningen. KNO-artsen vertelden hem echter, dat hij er maar mee moest leren leven.  Maar hoe leer je dat?

Via een Amerikaans on-line forum, ontdekte John dat er wel degelijk een nieuwe  behandelmethode mogelijk is. Hyperacusis hoeft namelijk geen ‘technisch’ probleem te zijn van het gehoor, maar van de hersenen. Zijn hersenen verwerkten de impulsen niet goed meer.

In Gent (België) kon hij uiteindelijk terecht voor een behandeling en Tinnitus Retraining Therapy.  Deze therapie komt erop neer dat de hersenen weer gewend moeten raken aan geluiden. Door met een speciaal apparaatje de hersenen permanent bloot te stellen aan subtiel geruis, neemt de overprikkeling af.

Uiteindelijk kon Van Loon weer zonder angst naar buiten en durfde hij het in 2013 weer aan om zijn album te masteren en uit te brengen.

John van Loon initieerde dit symposium omdat hij anderen wil waarschuwen, maar ook wil laten zien dat er mogelijke oplossingen zijn.

Zijn prestatie en cd-presentatie markeert een overwinning op deze frustrerende en verlammende aandoeningen en is hopelijk een steun voor anderen die eraan lijden, en een waarschuwing voor iedereen die zijn of haar gehoor en passie voor muziek koestert.

John van Loon, Guflux.

Er zijn veel behandelingen en therapieën – sommige zijn zinnig, sommige twijfelachtig.

Tinnitus Retraining Therapy, Neuromonics, Neuro-acoustic Stimulation, Neuro-cranial Restructuring, zink/magnesium-pillen, magneetveld-therapie, infuus-behandeling, neuro-modulatie, neuro-stimulatie, laser-therapie, EMDR-therapie, noem maar op. Zelfs botweg maskeren kan heilzaam werken.

Maar iedere persoon reageert anders en elke poging tot verbetering begint met correcte informatie en is gebaseerd op begrip, rust, hoop en moed.

Check voor meer info en updates ook onze
Facebook-pagina


of op
Twitter:
@HerrieUitHoofd
en gebruik eventueel de hashtag #huh.

Organisatie: Ewout van der Linden van MusicMotion.

Pers en promotie:
Lieke Timmermans
NB: alléén voor pers,
géén andere info.

 

Herrie uit je Hoofd
is een initiatief van muzikant John van Loon.
De organisatie is in handen van Music Motion, i.s.m. NVVS.

Chris Singleton, de zanger van Lady Interbellum vertelt in een BBC-interview over zijn ervaringen met hyperacusis.

Joel Styzens is ook een muzikant die last kreeg van hyperacusis en tinnitus. Hij legt uit wat het is en hoe hij ermee leerde omgaan.

© 2014 - Guflux / Studea / Music Motion